Now Reading
12 filme despre viețile uluitoare ale artiștilor care au făcut istorie

12 filme despre viețile uluitoare ale artiștilor care au făcut istorie

În aceste zile în care timpul trece atât de greu și viața pare că stă pe loc, nu prea mai sunt multe lucruri sau activități care să ne ofere consolare. Sigur, câteva zile de pauză acasă sunt binevenite din când în când, mai ales în contextul ritmului haotic în care funcționăm în prezent, doar că situația actuală, starea de urgență și incertitudinea care planează asupra tuturor nu ne ajută deloc să profităm de un astfel de moment. 

Știu că există o dorință unanimă pentru a scăpa de Coronavirus și pentru a ne relua viața așa cum o știm (pe cât posibil), însă, din păcate, mai avem de așteptat până va fi bine din nou. Iar depășirea acestei crize depinde, într-o măsură destul de mare, și de noi. De cât de mult respectăm indicațiile autorităților, plus regulile de igienă și distanțare socială, contribuind puțin câte puțin la combaterea virusului. Și da, poate că nu e o consolare foarte mare, dar, spre deosebire de alte epoci lovite de pandemie, acum avem la dispoziție o mulțime de resurse care ne ajută să ținem legătura cu cei dragi, să continuăm să lucrăm, dar și să apelăm la diferite forme de escapism pentru a ne destinde și a ne deconecta de la știrile negative și stresul care ne înconjoară. 

Printre altele, în perioada aceasta, am văzut că există multe muzee care oferă tururi virtuale (Muzeele Vaticanului din Roma, Natural History Museum și British Museum din Londra, Rijksmuseum din Amsterdam, Musée d’Orsay din Paris, ca să enumăr doar câteva). Prin unele m-am plimbat la fața locului, în vremuri mai bune, prin altele… doar virtual. Cu ocazia asta, însă, am căutat informații suplimentare și am aflat lucruri pe care nu le știam despre niște artiști foarte, foarte mișto. Din lumea literaturii, a muzicii și a artelor plastice. În plus, „mi-au picat în mână” câteva filme biografice inspirate de viețile lor, pe care le-am adunat pentru voi în lista de mai jos. Câteva extra-recomandări nu strică niciodată, nu?

Pollock

Arta pictorului american Jackson Pollock (interpretat în film de Ed Harris, care a și regizat pelicula) nu este foarte cunoscută în zona europeană, însă vă promit că merită descoperită. Având o viziune diferită, un talent ieșit din comun, dar și mulți demoni care nu i-au dat pace o secundă, Pollock a reușit să devină un nume de referință în peisajul artistic american și un reprezentant de seamă al curentului expresionist. Povestea lui, însă, a luat sfârșit mult prea devreme, într-un mod tragic. 

Surviving Picasso

După ce am citit două cărți despre viața și femeile lui Picasso, am vrut neapărat să văd și drama lui Merchant Ivory care spune povestea lui Françoise Gilot (Natascha McElhone), singura iubită a lui Pablo Picasso (Sir Anthony Hopkins) care a fost suficient de puternică pentru a rezista cruzimii feroce a artistului și a continua cu viața ei.

SURVIVING PICASSO, from left: Natascha McElhone, Anthony Hopkins as Pablo Picasso, 1996, © Warner Brothers

Frida

Probabil unul dintre cele mai bune filme biografice pe care le-am văzut, Frida a transformat-o pe Salma Hayek în celebra artistă de origine mexicană Frida Kahlo. Pelicula explorează viața nefiltrată a pictoriței, de la episodul accidentului care a marcat-o semnificativ, până la relația (ieșită din tipare) pe care a avut-o cu soțul ei, artistul Diego Rivera (Alfred Molina), și aventurile extraconjugale extrem de provocatoare, inclusiv cea cu liderul Armatei Roșii, Leon Trotsky (interpretat de Geoffrey Rush). 

The Danish Girl

Filmul care i-a adus Aliciei Vikander primul Oscar și lui Eddie Redmayne cea de-a doua nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film, The Danish Girl urmărește povestea inspirată din viața reală a artiștilor danezi Lili Elbe (Redmayne), cunoscut inițial drept Einar Wegener, și a soției sale, Gerda Wegener (Vikander), care i-a fost alături și l-a susținut pe tot parcursul procesului de tranziție personală și al operației de schimbare de sex, una dintre primele intervenții chirurgicale de acest gen de la vremea respectivă (anii ‘30).

Girl with a Pearl Earring

Ecranizare a romanului omonim semnat de Tracy Chevalier, Girl with a Pearl Earring este o explorare ficțională a poveștii din spatele celebrului tablou al pictorului olandez Johannes Vermeer (interpretat de Colin Firth în film). În prim-plan se află Griet (Scarlett Johansson), o tânără care, împinsă de sărăcie, ajunge să lucreze ca servitoare în casa artistului și, în scurtă vreme, să-i devină muză. 

Hemingway & Gellhorn

O poveste superbă despre dragoste și război, filmul evocă aventura dintre scriitorul Ernest Hemingway (Clive Owen) și jurnalista de război Martha Gellhorn (Nicole Kidman), cea de-a treia soție a lui și singura femeie care i-a cerut divorțul. O iubire născută în anii celui de-al Doilea Război Mondial și care a inspirat unul dintre cele mai bune romane semnate de Hemingway: Pentru cine bat clopotele. 

Final Portrait

Un biopic regizat de Stanley Tucci, cu Geoffrey Rush, Armie Hammer și Clémence Poésy, Final Portrait este o poveste despre artă, imaginație și prietenie, care are în centru prietenia dintre scriitorul american James Lord (Hammer) și artistul elvețian Alberto Giacometti (Rush), unul dintre cei mai buni sculptori și pictori din secolul XX. 

Little Ashes

Cu o acțiune plasată în Spania anilor ‘20, Little Ashes ne prezintă anii de tinerețe ai excentricului Salvador Dali (Robert Pattinson), aventurile sale de la universitate și de la Residencia de Estudiantes, dar și relația strânsă de prietenie cu alți doi artiști spanioli de renume: regizorul Luis Buñuel (Matthew McNulty).și poetul Federico García Lorca (Javier Beltrán), alături de care a format nucleul grupului de artiști din Madrid.

Big Eyes

See Also

Un film în regia lui Tim Burton de care sunt absolut îndrăgostită este Big Eyes, o dramă biografică în prim-planul căreia se află pictorița Margaret Keane (Amy Adams), ale cărei portrete cu ochii supradimensionați ai personajelor au devenit un hit în America anilor ‘50. Pentru arta ei, însă, Margaret nu a putut să își asume credit, pentru că, o bună bucată de vreme, tablourile au fost vândute sub numele soțului său, Walter (Christoph Waltz). În cele din urmă, artista a început o bătălie legală pentru a obține drepturile asupra creațiilor desenate de ea. 

Bohemian Rhapsody 

Da, cu siguranță l-ați văzut deja, dar, dacă tot stăm în izolare perioada asta, un musical inspirat de viața legendarului Freddie Mercury e numai bun de revăzut. Măcar pentru prestația de vis a lui Rami Malek! 

Modigliani

Este povestea povestea de rivalitate dintre Amedeo Modigliani (Andy Garcia) și Pablo Picasso și a iubirii sale tragice cu Jeanne Hebuterne.

Rocketman 

Un biopic mai puțin popular decât Bohemian Rhapsody, dar foarte interesant și el este Rocketman, o peliculă care îmbină fantezia cu realitatea și care urmărește evoluția lui Elton John, de la tânărul timid dintr-o localitate de la marginea Londrei la superstarul internațional în care s-a transformat.

Foto: outnow.ch

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top